EDUCATION

2011 Diploma in Innovation and Commercialization of Biotechnology. Secretaría de Investigación, Innovación y Posgrado/Instituto de Biotecnología
2010 Doctor’s degree in Sciences with a specialty in Biotechnology, Facultad de Ciencias Biológicas, Universidad Autónoma de Nuevo León.
2000 Master’s degree in Sciences with a specialty in Microbiology, Facultad de Ciencias Biológicas, Universidad Autónoma de Nuevo León.
1998 Food Engineer, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Autónoma de Nuevo León.

RESEARCH LINES


  • Environmental Biotechnology.


  • Agricultural Biotechnology


  • Actinomycetes: Isolation, Conservation and Production of enzymes in industrial area: Food, environment and Agriculture.

TEACHING

Pregrad


  • Animal, Agriculture and Environmental Biotechnology

  • SNI Candidate, January 2011-Dicember 2013.


  • Promep profile, June 1st, 2012-May 31st, 2015.


  • More than 60 National and international Congresses.


  • Thesis Consultant: Pregrad (4)


  • Proyectos: “Desechos citrícolas para la producción de enzimas lignocelulósicas por hongos de pudrición blanca” Apoyo a Nuevo PTC (SEP/PROMEP). Junio 2011-Diciembre 2012. Responsable.


  • Projects “Actinomycetes: Source of Metabolites with Industrial Importance” PAICYT 2011: Universidad Autónoma de Nuevo León. In Charge.

RECENT PUBLICATIONS


  • Galindo León, E. G., Duran Leyva, I., Galán Wong, L., Arévalo Niño, K., Almaguer Cantú, V., Rojas Verde, G. 2013. Capacidad degradante del colorante indigotinsulfonato sódico (índigo carmín), en fermentación líquida por Fusarium sp.  Rev. Int. Contam. Ambie. 29 (Supl. 1): 159.


  • Navarro Zabalgoitia, M., Robles González, E., Galán Wong, L., Arévalo Niño, K., Almaguer Cantú. V., Rojas Verde, G. 2013. Uso de actinomicetos para la remoción de compuestos tóxicos: colorantes textiles. Rev. Int. Contam. Ambie. 29 (Supl. 1): 160. 


  • Rojas Verde, G. Galán Wong, L. Iaracheta Cárdenas M M., Arévalo Niño K. 2011. Desechos citrícolas para enzimas lignocelulolíticas. Boletín de la Sociedad Química de México. 5: 87.


  • Saavedra C., Cuellar L., Martínez R., Arévalo N. K., Rojas V. G., Alemán H. E. 2013. Caracterización por espectroscopía de infrarrojo de polihidroxialcanoatos, producidos por una cepa nativa del Estado de Nuevo León, México. Rev. Int. Contam. Ambie. 29 (Supl. 1): 412.


  • Rojas Verde G., Flores M. S., Solís Rojas C., Arévalo K.2011. Inducción de lacasa en basidiomicetos. Boletín de la Sociedad Química de México. 5:87.


  • Melgoza de la Fuente D., Rojas Verde G., Flores González M. S., Arévalo Niño. 2011. Producción de enzimas de importancia Industrial. Boletín de la Sociedad Química de México. 5: 87.


  • Martínez Terán E., Rojas Verde G., Arévalo Niño K. 2011. Producción de enzimas hidrolíticas por deuteromicetes. Boletín de la Sociedad Química de México. 5: 87.


  • Aleman, H. E., Rojas Verde, G., Arévalo Niño, K. 2010. Películas biodegradables a partir de residuos de cítricos: propuesta de empaques activos. Rev. Latinoam. Biotec. Amb. Algal. 1(2): 124-134.


  • Rojas Verde, G., Larralde C. C., Flores G. M. S., Arévalo N. K. 2010. Decoloración del azul brillante de remazol R (RBBR) en presencia de sulfato de cobre por dos nuevas cepas de Trametes sp. Rev. Latinoam. Biotec. Amb. Algal. 1(2): 143-154.


  • Rodríguez-García A., Galán-Wong L. J., Rojas-Verde G., Arévalo-Niño K. 2010. Medical and Pharmaceutical microbiology: Antimicrobial activity of Thymus vulgaris, Matricaria chamomilla, Crton lechleri, Calendula officinalis L., Juliana adstringens Schel against periodontopathogenic microorganisms. In Microorganisms in Industrial and Environment from Scientific and Industrial Research to Consumer Products. A. Méndez-Vilas Ed. World Scientific. Vol. 1. Pags. 736.


  • Rojas-Verde G., Iracheta-Cardenas M. M., Galán-Wong L., Arévalo-Niño K. 2010. Biotechnologically Relevant Enzymes and Proteins: Production of amylases, cmcases, xylanases and ligninolytic enzymes by White-rot fungi in solid and liquid fermentation. In Microorganisms in Industrial and Environment from Scientific and Industrial Research to Consumer Products. A. Méndez-Vilas Ed. World Scientific. Vol. 1. Pags.736.

Name: Dra. Ma. Guadalupe Rojas Verde
Occupation: Full Professor A
Telephone Number: +52 (81)8329-4000 ext. 6415
Email: guadalupe.rojasvrd@uanl.edu.mx

grojasverde@gmail.com

 

 

Laboratory: L8